Drukuj

     W dniu 21 kwietnia 2015r. na Rynku Miasta odbyły się obchody Światowego Dnia Zdrowia 2015r. Podobnie jak w poprzednich latach organizatorem Akcji jest Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Kościerzynie i Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kościerzynie.
Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności.

     Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".W wydarzeniu uczestniczył zespół ratowników ze Szpitala Specjalistycznego w Kościerzynie.
     Jak podaje WHO choroby przenoszone drogą pokarmową są zwykle zakaźne. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą.
     Występujące w żywności patogeny mogą powodować silną biegunkę lub wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych. Skażenie substancjami chemicznymi może prowadzić do ostrych zatruć lub długotrwałych chorób, takich jak nowotwory. Przenoszone drogą pokarmową choroby mogą być przyczyną długotrwałej niesprawności, a nawet śmierci. Wśród przykładów niebezpiecznej żywności należy wymienić niedopieczone/ niedogotowane produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, owoce i warzywa zanieczyszczone odchodami oraz surowe małże zawierające biotoksyny morskie.   

                                           Wszelkie informację dotyczące tegorocznej tematyki znajdują się w poniższym załączniku:

                                                              Świadowy Dzień Zdrowia - Bezpieczeństwo Żywności

 

P9140358    P9140364

P9140353 P9140352

  P9140354 P9140366